<div class="col_three_fifth nobottommargin topmargin"><div class="heading-block heading-block-right"><h3 class="hun">Tejcukor-érzékenység</h3><h3 class="eng">Lactose intolerance</h3><span class="hun" style="font-family: 'Raleway', sans-serif;">Laktóz-intolerancia</span><span class="eng" style="font-family: 'Raleway', sans-serif;">Lactose intolerance</span></div><p class="text-justify hun">A tejben található tejcukor, a laktóz emésztését a vékonybélben működő <strong>laktáz enzim</strong> végzi. Ennek mennyisége születéskor a legmagasabb, majd az életkor előrehaladtával csökken, így a laktózbontó-képesség is megszűnik. Az emésztetlen laktóz emésztőszervi panaszok széles skálájáért felelős, ilyen a szabad víztartalom megnövekedése, a felgyorsult béltranzit és a keletkezett hidrogén. A <strong>laktóz-intolerancia</strong> valójában egy evolúciósan ősi állapot, mivel a felnőtt emlősállatoknak nem kell tejcukrot emészteniük. Hazai adatok alapján a magyar felnőtt populáció kb. 35-40%-a valamilyen mértékben laktózérzékeny. Az emberek egy jelentős része azonban egész életében képes tejtermékek fogyasztására, az észak-európai és az India észak-nyugati részéről származó populációk tagjainál felnőttkorban is elegendő mértékű a laktáz aktivitás. Ennek oka a laktáz gén két pontjában jelenlévő variáns, amely befolyásolja az enzim termelődésének megszűnését. Az egyes népcsoportok közti igen nagy variabilitás hátterében a népek eltérő tejfogyasztási szokásai állnak. Laktóz-érzékenyeknél a tej fogyasztását követően típusos panaszok jelentkeznek (<strong>hasmenés, görcsös hasi fájdalom, puffadás, hányinger</strong>), melyek megszűnnek, illetve enyhíthetők tejcukor-mentes étrend bevezetésével.</p><p class="text-justify eng">Lactose, present in milk, is degraded by the <strong>lactase enzyme</strong> in the small intestine. The amount of this enzyme is at its peak at birth and gradually decreases with age; thus, the ability to degrade lactose also decreases. Undigested lactose is responsible for a wide range of digestive problems such as increase of free water content, rapid intestinal transit, and development of hydrogen. Lactose intolerance is in fact an evolutionarily archaic form because adult mammals do not have to digest lactose. Based on national data, approximately 35-40% of the Hungarian adult population is sensitive to lactose to some extent. However, a significant portion of the people can consume milk products throughout their life; members of northern European populations or of northwest areas of India still have a sufficient amount of lactase activity as adults. The reason of this is the presence of variants in two locations of the lactase gene, which influences the elimination of enzyme production. The significant variability between different populations can be accounted for by the different milk consumption habits. In people with lactose intolerance, typical symptoms develop following milk consumption (<strong>diarrhoea, stomach cramps and pains, flatulence, feeling sick</strong>), which cease or can be relieved by introducing a lactose-free diet. </p><p class="text-justify"><strong class="hun">A vizsgálatot javasoljuk elvégezni:</strong><strong class="eng">We recommend testing lactose intolerance:</strong></p><div class="hun"><ul class="iconlist" style="padding-right:40px; padding-left:40px;"><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> csecsemőknél, esetükben létezik veleszületett tejcukor-érzékenység, melynek során már az anyatejet sem képesek megemészteni. Fontos elkülöníteni a tejfehérje érzékenységtől a megfelelő táplálás kiválasztása érdekében.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> akinél tej vagy tejtermék fogyasztását követően emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> akinek családjában van tejcukor érzékeny személy (tekintettel arra, hogy a laktóz intolerancia genetikailag meghatározott).</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> akinek laktóz intoleranciára jellemző emésztőrendszeri panaszaik vannak annak ellenére, hogy nem fogyaszt tejterméket. Arra érzékeny személyeknél a panaszokat okozhatja a feldolgozott élelmiszerekben gyakran előforduló úgynevezett rejtett laktóz is.</li></ul></div><div class="eng"><ul class="iconlist" style="padding-right:40px; padding-left:40px;"><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> in babies; they may have congenital lactose intolerance, which inhibits the degradation of even breast milk. It is essential to distinguish lactose intolerance from milk protein sensitivity in order to select appropriate nutrition.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> in those individuals who have digestive problems following milk or dairy product consumption.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> in those individuals who have a lactose-intolerant family member (since lactose intolerance is genetically determined).</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-medical-laboratory"></i> in those individuals who have digestive problems characteristic of lactose intolerance even without dairy product consumption. Hidden lactose present in processed food can cause problems in sensitive individuals.</li></ul></div><p class="text-justify hun">A <strong>korai diagnózis</strong> fontos, mert:</p><p class="text-justify eng"><strong>Early diagnosis</strong> is important because:</p><div class="hun"><ul class="iconlist" style="padding-right:40px; padding-left:40px;"><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> laktóz fogyasztásakor a kellemetlen tünetek mellett folyamatosan károsodik a vékonybél felszívó felülete.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> ennek következtében más tápanyagok sem szívódnak fel, nem hasznosulnak a szervezetben, tápanyagok hiánya alakul ki.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> hosszabb távon visszafordíthatatlan súlyos betegségek alakulhatnak ki (pl. csontritkulás) a vékonybél felszívó felületének nagymértékű károsodása következtében.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> a vastagbélben a laktózt bontó bélbaktériumok savas közeget teremtenek, amely a vastagbél rosszindulatú daganatával áll összefüggésben.</li></ul></div><div class="eng"><ul class="iconlist" style="padding-right:40px; padding-left:40px;"><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> besides causing unpleasant symptoms, lactose consumption continuously damages the absorptive surface of the small intestine</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> other nutrients cannot be absorbed either, leading to their deficiency.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> in the long run, severe, irreversible diseases may develop (e.g. osteoporosis) due to the extensive damage in the absorptive surface of the small intestine.</li><li style="font-family: 'Cairo', sans-serif;font-size: 15px;line-height: 1.8;"><i class="icon-info-sign"></i> lactose-degrading bacteria create an acidic environment, which is associated with malignant tumours of the large intestine.</li></ul></div></div><div class="col_two_fifth nobottommargin col_last"><div class="thumbnail thumbnail-FAQ" style="margin-top: 35px !important;"><div class="caption"><h4 class="hun" style="font-size:26px;font-weight: 700;text-transform: uppercase;letter-spacing: 1px">Gyakran ismételt kérdések</h4><h4 class="eng" style="font-size:26px;font-weight: 700;text-transform: uppercase;letter-spacing: 1px">FREQUENTLY ASKED QUESTIONS</h4></div><div class="col-sm-12"><div class="gyikHead hun">Hogyan lehet megállapítani, hogy tejcukor érzékeny vagyok?
</div><div class="gyikHead eng">How do I know, I have lactose intolerance?
</div><div class="gyikBody hun">A laktáz hiánya több módszerrel is jól diagnosztizálható. A leggyakoribbak a betegek számára igen kellemetlen terheléses vizsgálatok, melyek a gasztroenterológiai rendelőkben végezhetők el. Ennél megbízhatóbb és sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár a genetikai vizsgálat, amely egy egyszerű vérvételből történik. Bármely életkorban elvégezhető és egyszer kell csak túlesni rajta.
</div><div class="gyikBody eng">There are several methods available to diagnose lactase enzyme insufficiency. The common ones include unpleasant lactose load tests, which are made in gastroenterology departments. More reliable and less unpleasant ones are the genetic tests which are working from simple blood or saliva samples. They can be done at any age and only once in a lifetime.
</div></div><div class="col-sm-12"><div class="gyikHead hun">Mit tegyek, ha kiderül, hogy tejcukor érzékeny vagyok?
</div><div class="gyikHead eng">What should I do if I have lactose intolerance?
</div><div class="gyikBody hun">A legfontosabb a megfelelően alkalmazott étrend, ami nem jelenti a létfontosságú tejtermékek teljes elhagyását. A tejcukor-érzékenyek többsége korlátozottan képes tejet fogyasztani. Érdemes meghatározni az egyéni tejcukortűrő képességet, és utána ehhez igazítani a laktóz-tartalmú tejterméket fogyasztását. A diéta fontos része a magas kalcium-tartalmú ételek fogyasztása, pl. kelkáposzta, hüvelyesek, magvak, valamint a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel.
</div><div class="gyikBody eng">The most important is to keep a diet, which doesn’t necessarily mean to quit all kind of dairy product. Most of the lactose intolerance affected persons can tolerate small amounts of milk. It is beneficial to determine the level of personal lactose tolerance and set up the diet of lactose containing dairy products according to that. It is very important to include foods with higher calcium content like colewort, pulses or nuts, and take care about amount of necessary vitamin D.
</div></div><div class="col-sm-12"><div class="gyikHead hun">Mit kell tennem a vizsgálat elvégzéséhez?
</div><div class="gyikHead eng">What should I do to be tested?
</div><div class="gyikBody hun">Önnek csupán fel kell keresnie genetikai tanácsadónkat, aki készséggel segítségére lesz abban, hogy a mindhárom gént érintő vizsgálat az Ön, vagy családtagja esetében indokolt-e. Amennyiben javasolt a vizsgálat elvégzése, egy egyszerű vérvétel elegendő hozzá.
</div><div class="gyikBody eng">You have to first schedule a meeting with our genetic counsellor, who will help you identify whether you or the members of your family need to be tested. If the test is needed, then a simple blood sample or a buccal swap is enough for us to isolate the necessary amount of DNA.
</div></div><div class="col-sm-12"><div class="gyikHead hun">Mennyi időn belül számíthatok az eredményre?
</div><div class="gyikHead eng">How long should I wait for the results?
</div><div class="gyikBody hun">A minta levételét követően 1 héten belül elkészül az eredmény, melyet genetikai tanácsadónk jelez Önnek, továbbá ellátja Önt az eredmény értelmezéséhez, és az esetleges további teendőkhöz szükséges információkkal.
</div><div class="gyikBody eng">Usually the results are ready in a week, after sample collection. The genetic counsellor will keep you updated, help in the interpretation of the results and inform you about your possibilities.
</div></div></div></div><div class="col_three_fifth topmargin nobottommargin laktoz hidden"><div class="heading-block heading-block-right"><h3 class="hun"></h3><h3 class="eng"></h3><span class="hun" style="font-family: 'Raleway', sans-serif;">Tudományos háttér</span><span class="eng" style="font-family: 'Raleway', sans-serif;">Scientific background</span></div></div>
Tejcukor-érzékenység
Laktóz-intoleranciaA tejben található tejcukor, a laktóz emésztését a vékonybélben működő laktáz enzim végzi. Ennek mennyisége születéskor a legmagasabb, majd az életkor előrehaladtával csökken, így a laktózbontó-képesség is megszűnik. Az emésztetlen laktóz emésztőszervi panaszok széles skálájáért felelős, ilyen a szabad víztartalom megnövekedése, a felgyorsult béltranzit és a keletkezett hidrogén. A laktóz-intolerancia valójában egy evolúciósan ősi állapot, mivel a felnőtt emlősállatoknak nem kell tejcukrot emészteniük. Hazai adatok alapján a magyar felnőtt populáció kb. 35-40%-a valamilyen mértékben laktózérzékeny. Az emberek egy jelentős része azonban egész életében képes tejtermékek fogyasztására, az észak-európai és az India észak-nyugati részéről származó populációk tagjainál felnőttkorban is elegendő mértékű a laktáz aktivitás. Ennek oka a laktáz gén két pontjában jelenlévő variáns, amely befolyásolja az enzim termelődésének megszűnését. Az egyes népcsoportok közti igen nagy variabilitás hátterében a népek eltérő tejfogyasztási szokásai állnak. Laktóz-érzékenyeknél a tej fogyasztását követően típusos panaszok jelentkeznek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, puffadás, hányinger), melyek megszűnnek, illetve enyhíthetők tejcukor-mentes étrend bevezetésével.
A vizsgálatot javasoljuk elvégezni:
- csecsemőknél, esetükben létezik veleszületett tejcukor-érzékenység, melynek során már az anyatejet sem képesek megemészteni. Fontos elkülöníteni a tejfehérje érzékenységtől a megfelelő táplálás kiválasztása érdekében.
- akinél tej vagy tejtermék fogyasztását követően emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek.
- akinek családjában van tejcukor érzékeny személy (tekintettel arra, hogy a laktóz intolerancia genetikailag meghatározott).
- akinek laktóz intoleranciára jellemző emésztőrendszeri panaszaik vannak annak ellenére, hogy nem fogyaszt tejterméket. Arra érzékeny személyeknél a panaszokat okozhatja a feldolgozott élelmiszerekben gyakran előforduló úgynevezett rejtett laktóz is.
A korai diagnózis fontos, mert:
- laktóz fogyasztásakor a kellemetlen tünetek mellett folyamatosan károsodik a vékonybél felszívó felülete.
- ennek következtében más tápanyagok sem szívódnak fel, nem hasznosulnak a szervezetben, tápanyagok hiánya alakul ki.
- hosszabb távon visszafordíthatatlan súlyos betegségek alakulhatnak ki (pl. csontritkulás) a vékonybél felszívó felületének nagymértékű károsodása következtében.
- a vastagbélben a laktózt bontó bélbaktériumok savas közeget teremtenek, amely a vastagbél rosszindulatú daganatával áll összefüggésben.
Gyakran ismételt kérdések
Hogyan lehet megállapítani, hogy tejcukor érzékeny vagyok?
A laktáz hiánya több módszerrel is jól diagnosztizálható. A leggyakoribbak a betegek számára igen kellemetlen terheléses vizsgálatok, melyek a gasztroenterológiai rendelőkben végezhetők el. Ennél megbízhatóbb és sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár a genetikai vizsgálat, amely egy egyszerű vérvételből történik. Bármely életkorban elvégezhető és egyszer kell csak túlesni rajta.
Mit tegyek, ha kiderül, hogy tejcukor érzékeny vagyok?
A legfontosabb a megfelelően alkalmazott étrend, ami nem jelenti a létfontosságú tejtermékek teljes elhagyását. A tejcukor-érzékenyek többsége korlátozottan képes tejet fogyasztani. Érdemes meghatározni az egyéni tejcukortűrő képességet, és utána ehhez igazítani a laktóz-tartalmú tejterméket fogyasztását. A diéta fontos része a magas kalcium-tartalmú ételek fogyasztása, pl. kelkáposzta, hüvelyesek, magvak, valamint a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel.
Mit kell tennem a vizsgálat elvégzéséhez?
Önnek csupán fel kell keresnie genetikai tanácsadónkat, aki készséggel segítségére lesz abban, hogy a mindhárom gént érintő vizsgálat az Ön, vagy családtagja esetében indokolt-e. Amennyiben javasolt a vizsgálat elvégzése, egy egyszerű vérvétel elegendő hozzá.
Mennyi időn belül számíthatok az eredményre?
A minta levételét követően 1 héten belül elkészül az eredmény, melyet genetikai tanácsadónk jelez Önnek, továbbá ellátja Önt az eredmény értelmezéséhez, és az esetleges további teendőkhöz szükséges információkkal.